
Etyek vidékén az 1900-as évektől jelentős a szőlőtermesztés, amely kötődik a Törley-pezsgőgyár termeltetési tradícióihoz. A kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető itteni klíma és a talaj karakteres, savas borok készítésére tették alkalmassá a területet. Az évszázados szőlőkultúra eredményeként a falu néhány éve már a történelmi borvidékek táborához tartozik. A több mint 800 hektáron termelt szőlő egyrészt a budafoki Törley pezsgő alapanyagát adja, másrészt az egyre kedveltebb etyeki borok (Chardonnay, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Királyleányka, Rajnai Rizling) készülnek belőle.
A település németajkú lakosságának 80%-át (2300 főt) 1946 márciusában a németországi Stuttgart környékére telepítik ki. 1953 februárjában az ÁVH 51 embert deportált Tiszaszentimrére. A Fejér megyében élő németek Németországba történő áttelepítése az országos eseményekhez hasonlóan, alig több mint két esztendő alatt zajlott le.
Etyek turisztikai központi szerepe folyamatosan fokozódott az elmúlt években. A nagyközség, mint „Budapest szőlőskertje” ma már éves szinten 100 ezres nagyságrendű turistát vonz. A főváros közelsége lehetőséget nyújt a településnek, hogy mint turisztikai szolgáltató megjelenjen az ország egyik legnépszerűbb turisztikai piacán a borturizmus színeiben.
Etyek turisztikai vonzereje, attrakcióinak száma és vendéglátói kapacitása folyamatosan bővül. Ismert és elismert helyi termékeit (borait, pálinkáit, hús- és tejtermékeit) országszerte értékesítik és exportálják. Évente több ezren érkeznek határainkon innen és túlról is gasztronómiai fesztiváljaira. Az etyeki Korda Stúdióban készült filmeket világszerte játsszák a mozikban, a stúdió nemzetközi elismertsége kiemelkedő.