Etyekről

 
A település Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén, a Zsámbéki-medence szélén, Bicskétől délkeletre, Budapesttől 26 km-re a 8106-os és a 8108-as utak találkozásánál, 176 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.
A község neve eredetileg az Ete személynévből származik (Az Ete magyar eredetû férfinév, jelentése: a hetedik gyermek). Német neve: Edeck.
 
Időszámításunk előtt 9000-től az I. század kezdetéig a Magyar-kút feletti Kakukk-hegyen és a Kálvária-dombon jött létre ősemberi település. Időszámításunk után 10-től 379-ig egy római kolónia található e helyen. 379-től a Honfoglalásig (896-ig) hunok, avarok, eraviszkuszok élnek itt. 896 és 1326 között a falu a Csák nemzetség Fejér megye-i birtokainak a része. 1326-ban királyi birtok lesz, a XIV. század közepétől 1543-ig a székesfehérvári káptalan tulajdonába kerül. 1543 és 1686 között török hódoltsági területként a budai szandzsákhoz csatolják.
1637-ben a jezsuiták komáromi rendházának adományozzák a falut, akik 1720 és 1770 között 112 német családot telepítenek a községbe. 1777-ben Mária Terézia Etyeket is a restaurált székesfehérvári káptalannak adományozza. 
A község szomorú eseményei, a kétszer pusztító pestisjárvány, az első és második világháború sok áldozatot hozott.

Etyek vidékén az 1900-as évektől jelentős a szőlőtermesztés, amely kötődik a Törley-pezsgőgyár termeltetési tradícióihoz. A kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető itteni klíma és a talaj karakteres, savas borok készítésére tették alkalmassá a területet. Az évszázados szőlőkultúra eredményeként a falu néhány éve már a történelmi borvidékek táborához tartozik. A több mint 800 hektáron termelt szőlő egyrészt a budafoki Törley pezsgő alapanyagát adja, másrészt az egyre kedveltebb etyeki borok (Chardonnay, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Királyleányka, Rajnai Rizling) készülnek belőle.

A település németajkú lakosságának 80%-át (2300 főt) 1946 márciusában a németországi Stuttgart környékére telepítik ki. 1953 februárjában az ÁVH 51 embert deportált Tiszaszentimrére. A Fejér megyében élő németek Németországba történő áttelepítése az országos eseményekhez hasonlóan, alig több mint két esztendő alatt zajlott le. 

Etyek turisztikai központi szerepe folyamatosan fokozódott az elmúlt években. A nagyközség, mint „Budapest szőlőskertje” ma már éves szinten 100 ezres nagyságrendű turistát vonz. A főváros közelsége lehetőséget nyújt a településnek, hogy mint turisztikai szolgáltató megjelenjen az ország egyik legnépszerűbb turisztikai piacán a borturizmus színeiben. 
Etyek turisztikai vonzereje, attrakcióinak száma és vendéglátói kapacitása folyamatosan bővül. Ismert és elismert helyi termékeit (borait, pálinkáit, hús- és tejtermékeit) országszerte értékesítik és exportálják. Évente több ezren érkeznek határainkon innen és túlról is gasztronómiai fesztiváljaira. Az etyeki Korda Stúdióban készült filmeket világszerte játsszák a mozikban, a stúdió nemzetközi elismertsége kiemelkedő.